“La primera tarea de la educación es agitar la vida, pero dejarla libre para que se desarrolle."

Maria Montessori

dissabte, 5 de desembre del 2015

ESPAI PEDAGÒGIC

 Un fragment d'aquest article que ens pot venir bé llegir per conèixer la importància de la intel·ligència emocional! 

 Claus per a l'educació emocional en l'àmbit familiar

30/04/2014

Molts pares ja són conscients de la importància que pot tenir per a un nen l'educació i el correcte desenvolupament de les seves emocions, però no saben com començar amb això. T'oferim algunes senzilles guies.
Si hi ha un entorn on és imprescindible que es doni el desenvolupament de competències emocionals, aquest és el de la família. Els forts llaços emocionals entre pares i fills fan necessari que uns i altres puguin aprendre a ser emocionalment intel·ligents amb l'objectiu d'aconseguir viure tots amb més benestar.
Diferents estudis demostren que les relacions interpersonals (entre les quals trobem les familiars) són un dels factors predictius del benestar emocional o de la felicitat. Curiosament aquestes relacions també són causes principals de conflicte i malestar provocant emocions negatives com la tristesa, la rancúnia, l'odi, etc. La clau està en aconseguir ser emocionalment intel·ligents, desenvolupar i posar en joc aquestes competències a l'hora de relacionar-nos.

El primer pas, saber identificar les pròpies emocions

Els pares són models de comportament per als fills, per això el primer pas és la consciència emocional dels pares, és a dir, ser conscients de les pròpies emocions, de les causes i de les possibles conseqüències. Una bona manera de començar a treballar la consciència emocional pot ser responent a preguntes com: Com em sento en aquest moment? Per què em sento així? Com estic manifestant el que estic sentint? Què pot fer per corregir?
En aquest punt, serà també important verbalitzar com ens sentim, d'aquesta manera aportem i ampliem el vocabulari emocional dels nens alhora que donem exemple de com manegem la nostra pròpia gestió emocional.

El segon pas, ajudar els nens a gestionar les seves emocions

El següent pas és ajudar els nens a detectar com se senten, i com més aviat comencem aquest camí amb ells millor. És important ensenyar els fills a connectar amb si mateixos perquè puguin comprendre millor com se senten, i qualsevol moment o situació del dia a dia és bona per practicar i desenvolupar la consciència emocional.
És important que prestin atenció a les seves emocions, tant si són positives com l'alegria o negatives com la tristesa o l'enuig, per després poder etiquetar i posar-los nom.
A continuació, és important treballar amb ells la causa d'aquesta emoció, que verbalitzin què és el que els ha causat que se senten d'aquesta manera. Cal destacar que totes les emocions són legítimes i hem d’acceptar-les, en el que sí hem d'incidir és el comportament que se'n deriva. En aquest sentit, la impulsivitat pot representar un perill. Com a exemple, podem ensenyar al nostre fill que estar enfadat és legítim, però no pegar al seu amic perquè li ha tret la joguina de les mans.

2 comentaris:

  1. Gràcies per ficar al nostre abast aquesta informació que ens pot ser molt valid.
    Salutets
    Maido

    ResponElimina
  2. Gràcies a tú per "perdre" una mica de temps en llegir-ho! Un saludet

    ResponElimina