“La primera tarea de la educación es agitar la vida, pero dejarla libre para que se desarrolle."

Maria Montessori

dimecres, 23 de desembre del 2015

Pau i convivència

Aquests 2 dies previs a les vacances hem realitzat activitats més festives, algunes d'elles relacionades amb l'astronomia!



Bones festes

 

Ens veiem el 7 de gener amb piles recarregades, més il·lusions i bons desitjos! Gaudiu de les festes, d'estar junts, de menjar, de riure, de passejar, de descansar i sobretot sigueu molt feliços!!!

dimecres, 16 de desembre del 2015

Pau i convivència

Per celebrar l'activitat de Pau i Convivència hem començat a guarnir el rebedor de l'escola amb la temàtica de l'astronomia!

Eixides: Cinema







El passat divendres vam fer la nostra primera eixida. Vam anar al cinema a veure "EL VIAJE DE ARLO".





 La pel·li va ser en 3D!!



 

dimarts, 15 de desembre del 2015

ESPAI PEDAGÒGIC





Por qué todos los niños deberían jugar con materiales no estructurados


Siempre había pensado que los niños no necesitan excesivos juguetes y que a menudo disfrutan más con el envoltorio que con el propio material en sí. Pero ser madre me ha hecho profundizar en esta afirmación tan sencilla, reflexionar sobre qué materiales le ofrezco a Terrícola, porqué, y que posibilidades de juego desarrollará con cada cosa que se encuentre en su camino.
La realidad es que muchos de los juguetes que ha recibido el peque han acabado en el olvido a partir del segundo día. Algunos han tenido peor suerte y no suscitaron interés alguno ni al momento de recibirlo. Y unos pocos afortunados han dado para horas de juego una y otra vez.
¿Cuál es el secreto del éxito? Seguramente lo más importante es que ese juguete tenga alguna relación con su destinatario, tanto con sus intereses como con la etapa evolutiva en la que se encuentra. Vaya, que a un bebé gateador no le regalaríamos una bicicleta o a un niño de 10 años no le regalaríamos un correpasillos, ¿verdad?
Pero aparte de observar cuál es el interés del pequeño creo que es importante que al menos varios de los materiales que tenga el niño a su alcance sean “juguetes” no estructurados. Es decir, materiales que no tengan ningún fin concreto. Con ello me refiero a bloques de madera, piedras, palos, cajas de cartón, etc. Como ves, no tienen ni porqué ser juguetes. En cambio, los juguetes estructurados son aquellos que tienen un fin concreto, en los que el propio material ya indica para que sirve (un puzzle, por ejemplo) o bien son juegos en los que hay instrucciones y normas claras (deportes de equipo, juegos de mesa, etc.).
¿Pero por qué es importante ofrecer materiales no estructurados? Pues porque cuando les damos juguetes a los niños con un diseño muy específico (herramientas de trabajo, tazas y platos de juguete, coches con luces y sonidos, etc.) realmente no está surgiendo el “juego simbólico” sino que es “literal o imitativo”: los niños usan esos materiales imitando lo que hacemos los adultos con ellos y usándolos literalmente para lo que sirven. Pero el juego realmente simbólico nace cuando los niños recrean algo distinto sobre un “material, juguete o artilugio”, es decir, cuando juegan a coches con piedras o esas mismas piedras se convierten en monedas, cuando a unas maderas les dan el valor de una plancha, o un teléfono…

Con el material menos pensado, con los elementos más sencillos, la magia del juego sucede.

Podeu llegir l'article complet de Clara (TIERRA EN LAS MANOS) ací:
http://www.tierraenlasmanos.com/jugar-con-materiales-no-estructurados/

dissabte, 5 de desembre del 2015

ESPAI PEDAGÒGIC

 Un fragment d'aquest article que ens pot venir bé llegir per conèixer la importància de la intel·ligència emocional! 

 Claus per a l'educació emocional en l'àmbit familiar

30/04/2014

Molts pares ja són conscients de la importància que pot tenir per a un nen l'educació i el correcte desenvolupament de les seves emocions, però no saben com començar amb això. T'oferim algunes senzilles guies.
Si hi ha un entorn on és imprescindible que es doni el desenvolupament de competències emocionals, aquest és el de la família. Els forts llaços emocionals entre pares i fills fan necessari que uns i altres puguin aprendre a ser emocionalment intel·ligents amb l'objectiu d'aconseguir viure tots amb més benestar.
Diferents estudis demostren que les relacions interpersonals (entre les quals trobem les familiars) són un dels factors predictius del benestar emocional o de la felicitat. Curiosament aquestes relacions també són causes principals de conflicte i malestar provocant emocions negatives com la tristesa, la rancúnia, l'odi, etc. La clau està en aconseguir ser emocionalment intel·ligents, desenvolupar i posar en joc aquestes competències a l'hora de relacionar-nos.

El primer pas, saber identificar les pròpies emocions

Els pares són models de comportament per als fills, per això el primer pas és la consciència emocional dels pares, és a dir, ser conscients de les pròpies emocions, de les causes i de les possibles conseqüències. Una bona manera de començar a treballar la consciència emocional pot ser responent a preguntes com: Com em sento en aquest moment? Per què em sento així? Com estic manifestant el que estic sentint? Què pot fer per corregir?
En aquest punt, serà també important verbalitzar com ens sentim, d'aquesta manera aportem i ampliem el vocabulari emocional dels nens alhora que donem exemple de com manegem la nostra pròpia gestió emocional.

El segon pas, ajudar els nens a gestionar les seves emocions

El següent pas és ajudar els nens a detectar com se senten, i com més aviat comencem aquest camí amb ells millor. És important ensenyar els fills a connectar amb si mateixos perquè puguin comprendre millor com se senten, i qualsevol moment o situació del dia a dia és bona per practicar i desenvolupar la consciència emocional.
És important que prestin atenció a les seves emocions, tant si són positives com l'alegria o negatives com la tristesa o l'enuig, per després poder etiquetar i posar-los nom.
A continuació, és important treballar amb ells la causa d'aquesta emoció, que verbalitzin què és el que els ha causat que se senten d'aquesta manera. Cal destacar que totes les emocions són legítimes i hem d’acceptar-les, en el que sí hem d'incidir és el comportament que se'n deriva. En aquest sentit, la impulsivitat pot representar un perill. Com a exemple, podem ensenyar al nostre fill que estar enfadat és legítim, però no pegar al seu amic perquè li ha tret la joguina de les mans.

dimecres, 2 de desembre del 2015

Coneixem l'esfera

Al Calidoscopi hem conegut l'esfera, i quines coses tenen aquesta forma. A més hem experimentat amb pintura i amb xicotetes esferes per veure què passava si es quedàven quietes, si rodàven, si les partíem per la meitad...


Projecte de treball


Tenim peixos a classe!!! Com ens agrada mirar-los!!